Τετάρτη 8 Φεβρουαρίου 2012

Μένουμε Ελλάδα - Μεσσηνία - Πύλος


                           http://www.youtube.com/watch?v=LdhKteMRmLk&feature=related






Image
Η Πύλος είναι μια γραφική κωμόπολη στο Νοτιοδυτικό τμήμα της Πελοπονήσου. Κτίστηκε το 1828 από το εκστρατευτικό σώμα του στρατηγού Maison. Στο κέντρο της έχει την πλατεία Τριών Ναυάρχων με το ομώνυμο μνημείο που ολοκληρώθηκε το 1933. Αριστερά και δεξιά του υπάρχουν δύο κανόνια, ένα Βενετσιάνικο και ένα Τούρκικο. 



Image
Στο Αντωνοπούλειο Μουσείο της Πύλου, στο δρόμο προς Μεθώνη, μπορείτε να θαυμάσετε τμήμα της συλλογής του Γάλλου φιλέλληνα Rene Puaux αλλά και εκθέματα από την Μυκηναϊκή, Αρχαιϊκή, Ελληνιστική και Ρωμαϊκή Εποχή.



Image
Στον παραλιακό δρόμο βρίσκεται εγκατελημένο το σπίτι του Πύλιου Ολυμπιονίκη Κωστή Τσικλητήρα [Αρχοντικό Τσικλητήρα] , ενός αθλητή θρύλου μέχρι σήμερα. Σύντομα, το επιβλητικό αυτό κτήριο θα στεγάσει την Βιβλιοθήκη - Πινακοθήκη του Δήμου Πύλου. 



Η Πύλος βρίσκεται σε εξαιρετική γεωγραφική θέση ενώ το λιμάνι της είναι ένα από τα μεγαλύτερα και ασφαλέστερα λιμάνια του κόσμου, με μήκος 4800μ και πλάτος 3600μ. [Το Λιμάνι] Το βάθος της θάλασσας φτάνει τα 50μ. Στα δυτικά, μπροστά από το λιμάνι υπάρχει η νήσος Σφακτηρία. Στα νότια του νησιού βρίσκεται η νησίδα Πύλος ή Τσιχλι-μπαμπά ή Φανάρι. Εκεί, το 1890 η Γαλλική Δημοκρατία έφτιαξε μνημείο για τους Γάλλους νεκρούς της Ναυμαχίας του Ναυαρίνου. Ανάμεσα στο Τσιχλί-μπαμπά και τη Σφακτηρία βρίσκονται οι Κουτσούνες, δύο μυτεροί βράχοι που θυμίζουν [Μνημείο] το πέρασμα του ¶ρη όταν στις 26/4/1825 κατά την πολιορκία του Νιόκαστρου από τον Ιμπραήμ, ο ¶ρης στο πλοίο του ναύαρχου Τσαμαδού κατάφερε να ξεφύγει νύχτα από αυτό το πέρασμα αφού προκάλεσε μεγάλη ζημιά στον Τουρκοαιγυπτιακό στόλο. 




Image
 Στη νότια πλευρά της Σφακτηρίας φτιάχτηκε το 1959 ένα μνημείο για τους Ελληνες πεσόντες της μάχης της Σφακτηρίας που πάνω του έχει τα ονόματα των Τσαμαδού, Σαχίνη και Αναγνωσταρά. [Μνημείο] Βορειότερα βρίσκεται ο τάφος του Παύλου Βοναπάρτη, ανηψιού του Ναπολέοντα, ο οποίος σκοτώθηκε το 1827 από εκπυρσοκρότηση του όπλου του πάνω στη φρεγάτα Ελλάς. Η σωρός του θάφτηκε, τελικά, στη Σφακτηρία το 1832 αφού παρέμεινε για πέντε χρόνια σε ένα βαρέλι ρούμι. Βορειότερα, πάνω, στην ακτή, βρίσκεται το μνημείο του φιλέλληνα κόμη Σανταρόζα, ο οποίος σκοτώθηκε στη μάχη της Σφακτηρίας στις 26/4/1825. Το μνημείο φτιάχτηκε το 1926 από το Ιταλικό κράτος.


Image
 Πιό βόρεια βρίσκεται το μνημείο των Ρώσων πεσόντων στη Ναυμαχία του Ναυαρίνου το οποίο κατασκευάστηκε το 1872 από τη βασίλισσα Όλγα και ολοκληρώθηκε το 1960. Δίπλα του βρίσκεται το ρωσικού ρυθμού εκκλησάκι του Αγ.Νικόλαου, δωρεά των ομογενών από την πόλη Πετροζάβοντσε. Στο βόρειο τμήμα της η Σφακτηρία έχει το στενό της Συκιάς, μιά θαλάσσια λωρίδα μέγιστου πλάτους 150μ η οποία έπαψε να είναι είσοδος του λιμανιού όταν βυθίστηκαν από τους Τούρκους κατεστραμένα πλοία από την ναυμαχία της Ναυπάκτου το 1571.



Image
Μέσα στο λιμάνι υπάρχει η νησίδα Χελωνάκι. Πάνω της βρίσκεται το μνημείο των πεσόντων ¶γγλων κατά τη ναυμαχία του Ναβαρίνου, το οποίο φτιάχτηκε από το Ελληνικό κράτος.



Image
Βόρεια της Πύλου βρίσκεται, στο Ιόνιο, ο εκπληκτικής ,ομορφιάς όρμος της Βοϊδοκοιλιάς με την παραλία του και από πάνω δεσπόζει το Παλαιόκαστρο από το οποίο η θέα προς το Ιόνιο, τη Βοϊδοκοιλιά μαγεύει. Το Παλαιόκαστρο έπαιξε σημαντικό ρόλο σε όλα τα γεγονότα που διαδραματίστηκαν στην Πύλο αλλά μετά την επίχωση του στενού της Συκιάς από τους Τούρκους ελάχιστο ρόλο έπαιξε γιατί τότε άρχισε το κτίσιμο του Νιόκαστρου στα νότια του λιμανιού.



Image
 Το Νιόκαστρο, κτισμένο πάνω στα βράχια , στη νότια είσοδο του λιμανιού, ξεκίνησε να κτίζεται το 1572 από τους Τούρκους. [Νιόκαστρο] Ο επισκέπτης μπορεί να δει την Ακρόπολη του κάστρου, το Ναό Μεταμόρφωσης Σωτήρος και τη συλλογή του Γάλλου φιλλέληνα Rene Puaux η οποία βρίσκεται αριστερά της σημερινής εισόδου του κάστρου σε ένα πέτρινο κτίριο γνωστό ώς στρατώνες του Μαιζώνος. Στην πενταετία 1982-1987 το Νιόκαστρο ανακαινίστηκε σε όλη του την έκταση και τέθηκε σε λειτουργία μέσα στο κάστρο το Ελληνικό Κέντρο Υποβρύχιας Αρχαιολογίας Πύλου



Image
Στο κάστρο δεν υπήρχε πηγαίο νερό και χρειάστηκε να γίνουν έργα για που θα εξασφάλιζαν τη συνεχή παροχή του. [Καμάρες] Κατασκευάστηκαν δεξαμενές μέσα στο κάστρο και δυό υδραγωγεία που συναντιόντουσαν στη θέση Καμάρες και παρείχαν νερό στο φρούριο μέσω αγωγών. Εκτός από τις Καμάρες, τμήματα των υδραγωγείων υπάρχουν στην περιοχή του Χείμαρου Ξεριά και στην περιοχή ¶γιος Κωνσταντίνος κοντά στο χωρίο Χανδρινός όλα στο δρόμο προς Καλαμάτα



Image
Η λιμνοθάλασσα Διβάρι, βόρεια της Πύλου μεταξύ του χωριού Γιάλοβα και του όρμου της Βοϊδοκοιλιάς έχει ενδιαφέρον τόσο οικολογικό όσο και αρχαιολογικό. Η περιοχή έκτασης 6000 στρεμμάτων είναι σημαντικός μεταναστευτικός σταθμός πουλιών και φιλοξενεί την χελώνα Caretta-Caretta αλλά και τον αφρικανικό Χαμαιλέοντα.



Image
 Στο δρόμο Χώρας-Πύλου , 15χλμ από την Πύλο, στο λόφο του ¶νω Εγκλιανού, δίπλα στο δρόμο , βρίσκεται το ανάκτορο το Νέστωρα , με εξαιρετική θέα προς τον όρμο του Ναυαρίνου και τη Βοϊδοκοιλιά. [Λιμνοθάλασσα] Τρια κεντρικά συγκροτήματα απλωμένα στο μισό οροπέδιο αποτελούν το ανάκτορο.
 



Για περισσοτερες πληροφορίες σχετικά με την πόλη της Πύλου στον παρακάτω σύνδεσμο του δήμου Πύλου
http://www.pylos.gr/

καθώς και στον ιστότοπο
http://el.wikipedia.org/wiki/%CE%A0%CF%8D%CE%BB%CE%BF%CF%82

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου